Pffff... het Amerikaanse ziektekosten-systeem houdt je wel bezig hoor. Ik vertelde 'n paar weken terug al over wat algemene termen. Ik vertelde toen al dat de ziektekostenverzekering hier meestal via de werkgever wordt aangeboden. Heb je geen werk, dan ben je meestal niet verzekerd. Gelukkig heb ik wel werk en kan Manon onder mijn verzekering mee doen.
Toen we hier maanden geleden in de ziektekostenverzekering van mijn werkgever kwamen, was het al 'n hoop werk en stress. Sowieso leek het nogal lastig om Manon aan mijn verzekering te koppelen. Het zou prima moeten werken, maar ging toch twee keer mis. Gelukkig heeft Mae (de dame van personeelszaken) alles snel kunnen rechtzetten.
Een van de dingen die nodig waren om zowel Manon als mij direct te kunnen verzekeren was "proof of prior insurance", oftewel een bewijs dat we eerder ook verzekerd waren. Wat dat dan is? "Dat is iets waarop je naam, 'n verzekeringsnummer en een datum staat" Nee echt, ik bedenk het niet. Elk papiertje of pasje met je naam en die twee dingen lijkt prima te zijn.
Het verbaasde me wel 'n beetje hoe makkelijk dit ging, maar je hoort me in deze drukke tijd niet klagen als iets meevalt.
Helaas bleek afgelopen week even waarom het in het begin makkelijk was. De verzekeraars hier wachten met het vragen om aanvullende informatie tot er rekeningen binnenkomen. Afgelopen week lagen er dus twee brieven van onze verzekeraar op de mat.
De eerste brief was redelijk eenvoudig: een zorgaanbieder moest weten sinds wanneer Manon hier bij de diabetes-dokter onder behandeling was, anders konden zij hun rekening niet indienen bij de zorgverzekeraar. Het is 'n beetje jammer dat ze onze hulp voor zoiets nodig hebben, maar het was snel te regelen.
De tweede brief klonk wat dreigender. De verzekeraar wilde graag "proof of prior creditable coverage" voor Manon's diabetes, zodat de wachtperiode voor haar dekking verkort zou worden. Wacht 'ns even? Wachtperiode? En wat is "proof of prior coverage"?
Een paar gesprekjes met Mae, telefoontjes met onze zorgverzekeraar hier en Manon's vorige zorgverzekeraar in Nederland later zijn we er geloof ik uit.
Omdat je hier niet altijd verzekerd bent (je zit immers wel 'ns even zonder werk), hebben verzekeraars vaak 'n wachtperiode. De eerste X maanden dat je verzekerd bent, dekken ze nog niet alles/bijna niets. Maar omdat die wachtperiode de spuigaten uitliep (tot wel 12 of 18 maanden), is er 'n wet aangenomen waarin dit beperkt wordt. Als je kunt aantonen dat je eerder ook verzekerd was, mag de wachtperiode steeds minder lang duren. De wet verplicht verzekeraars hier om voor hun voormalige verzekerden 'n "certificate of creditable coverage" te maken (ze zijn hier gek op alliteraties). Met zo'n certificaat is alles snel geregeld.
Dat is leuk natuurlijk, maar in Nederland hebben verzekeraars nog nooit van zo'n certificaat gehoord. Gelukkig was de klantenservice van AGIS begripvol en behulpzaam toen Manon uitlegde wat ze nodig had en waarvoor. Binnen twee dagen hadden we in email 'n volledig overzicht van alle kosten die ze in de afgelopen jaren voor Manon gedekt hebben, de polisvoorwaarden en 'n brief in het Engels met 'n beknopte samenvatting van hoe lang Manon voor welke zaken verzekerd was. Echt top AGIS!
Het hele pak hebben we geprint en opgestuurd naar de verzekeraar hier. Hopelijk zijn ze daar weer even tevreden mee en dekken ze de kosten die Manon hier nu maakt. Want als ik de rekeningen zo af en toe zie, wil ik die liever niet zelf hoeven betalen.
dinsdag 17 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten