Ik moet nog steeds aan een paar dingen wennen in het Amerikaanse verkeer. Rechtsafslaan door rood lukt nu wel (linksaf door rood lukte ook, maar daar heb ik 't verder niet over). Waar ik nog moeite mee heb is het onevenredig aantal verkeerslichten voor het aantal 'lanes' (stroken). Op de een of andere manier zit het in mijn systeem ingebakken dat elke baan zijn eigen licht moet hebben... Maar hier hangt rustig 1 verkeerslicht te bungelen voor 3 banen. De verkeerslichten hangen aan de overkant van de weg. OK, dat is wel handig, dan hoef je je niet zo in bochten te wringen om het licht op groen te zien gaan.
Een andere: een vak met een groot kruis en R R bij een verkeerslicht. We hadden al wel ontdekt dat het altijd in de buurt is van een spoorwegovergang voor trein of lightrail. We dachten dat het een soort 'vluchtvak' was dat je moest vrijhouden in geval van calamiteiten op de rails. Maar het betekent gewoon dat je zo een een railroad (of lightrail) gaat kruisen. Je mag gewoon op dat kruis staan om te wachten op groen licht.
Carpoolen
Hoe zit het nou met de rijbaan met het oranje wiebertjeslicht: dat is de meest rechterstrook die tijdens de spits als carpoolstrook fungeert. Daar mag je alleen op rijden als je met twee of meer man in de auto zit. Maar op de snelweg is de carpoolstrook de meest linkerrijstrook. En rijd je in een auto met Clean Air-sticker, dan mag je ook in je uppie over de carpoolstrook rijden. Helder toch?
Snelweg
Ik weet nou al niet meer hoe het in Nederland zit, maar in mijn herinnering hingen de bewegwijzeringsborden op de snelwegen goed boven de betreffende rijstroken. Hier is dat niet zo. Misschien omdat er soms 6 of meer rijstroken zijn? Gelukkig willen er nog weleens pijlen op de borden staan, maar als die ontbreken houd ik maar aan dat de borden die links hangen bij de linkerbanen horen, het bord in het midden bij een van de middenbanen en de borden rechts duiden de afritten aan. Zoiets. En zit je in de verkeerde rijbaan, geen probleem. Dan sjees je gewoon van baan 2 naar baan 5, het liefst zonder op het andere verkeer te letten. Dat is heel Amerikaans.
Afritten van snelwegen zijn heel kort. De aanloop er naar toe niet, dat staat op tijd aangegeven. Maar bij het laatste stukje -zeg maar het klaverblad- moet je goed opletten. Die afrit is vaak gecombineerd met de oprit naar de snelweg. Je hebt dan welgeteld 15 meter om ritsend de snelweg te verlaten/op te komen. En de bocht is flink scherp zodat je van 65 mph ineens terug moet naar 25 mhp.
Ondanks de gekkigheden is het autorijden hier redelijk relaxed. Als je rustig blijft en een beetje afkijkt hoe de Amerikanen het doen, dan kom je een heel eind.
donderdag 5 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten