Een Nederlandse vriendin vroeg of we vanuit Amerika wel kunnen stemmen, niet alleen met de komende verkiezingen voor het Europese Parlement (EP, 4 juni) maar ook voor de Tweede Kamer. Ik dacht dat we automatich een oproep zouden krijgen, maar daar zit ik toch even flink mis. Na wat gegoogel - de website van de Nederlandse Ambassade in Californie kon mij geen opheldering geven over dit onderwerp - kwam ik erachter dat onze stemmen voor de Europese verkiezingen zijn verloren (sorry Ine). We hadden ons voor 22 april moeten laten registreren als buitenlandse kiezer bij de gemeente Den Haag. In elk geval zijn we nu wel op tijd om ons te registreren voor de volgende Tweede-kamerverkiezingen ;o)
Registreren als buitenlandse kiezer
Stemgerechtigde Nederlanders die buiten Nederland wonen (vakantie telt niet!) en/of in het buitenland werken maar in Nederland het woonadres hebben, kunnen zich laten registreren bij het registratiebureau Kiezers buiten Nederland. Dit kan vanaf zes maanden tot zes weken voor de verkiezing. Voor elke verkiezing moet je opnieuw een formulier invullen. Ben je eenmaal bekend als buitenlandse kiezer bij het registratiebureau, dan krijg je automatisch een registratieformulier toegestuurd.
Voor de EP-verkiezingen van 4 juni kon je dit formulier gebruiken: D3-2 formulier. Hoewel de inschrijftermijn is verlopen, kun je het formulier vast nog wel gebruiken voor een algemene registratie. Dan zit je in elk geval in het systeem en krijg je bij volgende verkiezingen op tijd een registratieformulier toegestuurd. Het ingevulde en ondertekende formulier stuur je met een bewijs van Nederlanderschap (kopie geldig paspoort/identiteitskaart) naar Dienst Burgerzaken in Den Haag, naar de Nederlandse ambassade of een consulaire post in het land waar je woont.
Manieren van stemmen
Helaas is stemmen via internet nog niet doorgevoerd. In 2006 is er wel een test gedaan met online stemmen, maar de betrouwbaarheid liet te wensen over. Vooralsnog kun je stemmen per brief, met een volmacht of -als rond die tijd toch in Nederland gaat zijn- in levende lijve in een stembureau.
Stem je per brief, dan krijg je zo'n drie weken voor de verkiezing een briefstembewijs, stembiljet en voorgeadresseerde retourenvelop opgestuurd. Het briefstembewijs en stembiljet vul je in, onderteken je (en genoeg postzegels plakken!) en stuur je op tijd terug. Je stem moet namelijk voor 15 uur op de dag van stemming binnen zijn bij de gemeente Den Haag.
Als je zelf wilt stemmen, dan ontvang je je kiezerspas zo'n twee weken voor de verkiezing op je buitenlandse woonadres, tenzij je op het registratieformulier hebt aangegeven dat je de pas ergens anders (post- of logeeradres in Nederland) wilt ontvangen.
Machtig je iemand om voor jou te stemmen, dan moet het registratieformulier uiterlijk zes weken voor de verkiezing bij de gemeente Den Haag binnen zijn. Houd er rekening mee dat niet alleen jij het formulier moet ondertekenen, maar dat ook de gemachtigde een handtekening moet plaatsen. Dus vul het formulier zo snel mogelijk in, stuur het op naar de gemachtigde, laat die persoon tekenen en het formulier doorsturen naar de Dienst Burgerzaken in Den Haag. Als het formulier op tijd binnen is, dan krijgt jouw gemachtigde een volmachtsbewijs toegestuurd. Dit stembiljet kan alleen gebruikt worden op het moment dat jouw gemachtigde ook zelf gaat stemmen. Een gemachtigde mag maximaal twee volmachtsstemmen uitbrengen, naast de eigen stem. Jij ontvangt in het buitenland verder geen post meer voor het stemmen.
Zie ook:
- U heeft het voor het zeggen
- D3-2 registratieformulier
vrijdag 22 mei 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten