In Silicon Valley wonen veel Aziaten: Vietnamezen, Indiers, Chinezen en Japanners. En dat is helemaal niet vervelend, want het stikt hier daardoor van de eethuisjes, sushi-bars en restaurants. En karaokebars en -voor zover mij nu bekend- twee Japanse tuinen.
Natuurlijk weet ik over de ontdekking van Columbus, de kolonisten uit Europa, cowboys en indianen, de goudkoorts, Amerika's rol in de Tweede Wereldoorlog, de koude oorlog enzovoort. Maar tijdens een bezoekje aan het History Park in San Jose leerde ik wat meer over de Japanse bevolking in Silicon Valley.
Eerst Chinezen
Midden 19e eeuw kwamen de eerste Chinezen naar Californie, op zoek naar goud. Later arriveerden er bootladingen Europeanen die op zoek gingen naar Het Geluk. De Chinezen raakten in de minderheid en werden door de Westerse gemeenschap niet gewaardeerd. Met 'exclusion acts' zijn veel Chineze immigranten rond 1880 teruggestuurd naar China.
Andere goedkope gastarbeiders
Doordat de Chinezen massaal Californie hadden verlaten, ontstond er een tekort aan goedkope, hardwerkende arbeiders op de suikerplantages in Hawaii en in de fruit- en groentesector in Californie. Dat werk wilden de Westerse immigranten blijkbaar niet doen en werden de Japanners uitgenodigd om te komen werken.
Ook problemen voor Japanners
Toen de Japanse immigranten in Californie zich teveel ontwikkelden, goed-draaiende boerderijen startten en zelfs een eigen vakbond oprichtten, mochten er geen nieuwe Japanse immigranten de VS in. De immigranten die inmiddels een Amerikaans bestaan hadden opgebouwd, mochten geen Amerikaans staatsburger worden, gemengde huwelijken waren verboden en Japanse kinderen op blanke scholen les laten volgen zat er ook niet in. Gemengd wonen was uit den boze, dus ontstonden er Japanse wijken.
In tegenstelling tot de Chinezen die terugkeerden naar hun geboorteland, vertrokken de gevestigde Japanners niet. Dit tot groot ongenoegen van de 'echte' Amerikanen.
De bom
De houding van de Amerikanen ten opzichte van de Japanse bewoners werd er niet beter op toen Japan in 1941 Pearl Harbor bombardeerde. De VS reageerden daar op door de Japanse immigranten naar interneringskampen te sturen. Een jaar later moesten ze zich pro-Amerikaans verklaren en meevechten tegen Duitsland en Japan. In januari 1945 mochten de Japanse Amerikanen weer terugkeren naar hun huizen (wat er nog van over was) en proberen een nieuw bestaan op te bouwen. In 1946 is het laaste Japanse interneringskamp gesloten.
Zie ook:
- Meer informatie (Engelstalig) over Japanse interneringskampen
- Bezoek History Park San Jose
donderdag 11 juni 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten