Maar de hogere eigen bijdrage zal voorlopig nog wel 'n tijd blijven bestaan. In Nederland had je ooit de "medicijnknaak", maar die is al snel weer afgeschaft. Hier betaal je voor elk doktersbezoek of medicijn tussen de 10 en 25 dollar. En van sommige behandelingen of apparaten wordt maar 90% vergoed, de andere 10% moet je zelf betalen. We hebben hier eerder over geschreven (zie de linkjes onderaan), maar lees het gerust nog even na. Het is 'n behoorlijk ander systeem dan in Nederland.
Als je (zoals Manon vanwege haar diabetes) 'n grootverbuiker bent van allerlei medicijnen en hulpmiddelen, dan loopt de eigen bijdrage rap op. Vorig jaar waren we samen zo'n $1800 dollar kwijt. Dit jaar verwachten we dat de rekening nog wat hoger uitvalt, want ik moet 'n nieuwe bril en Manon 'n nieuwe insulinepomp. En 10% van 'n bril+pomp is 'n flink bedrag.
Gelukkig blijkt er 'n regeling te zijn waarmee je 'n deel van je bruto salaris op 'n speciale bankrekening laat storten. En van die bankrekening kun je dan je medische kosten betalen. Het voordeel: je betaalt dan geen belasting over de kosten. De regeling/rekening heet de Medical Reimbursement Account, oftewel MRA.
Vorig jaar deden wij nog niet mee met de MRA-regeling. We hadden wel genoeg nieuwe dingen te leren en de MRA klonk niet als de meest belangrijke regeling. Het belastingvoordeel is mooi, maar voor ons niet zo kritiek als het allemaal eerst maar 'ns te snappen.
Dit jaar hebben we besloten om wel mee te doen. Een extra voordeel is dat onze aanbieder nu ook 'n "debit card" levert voor je MRA-rekening. Je hoeft het bedrag dan niet meer voor te schieten, maar kunt gewoon direct met 'n pasje betalen. Handig!
Zie ook:
- onze eerdere uitleg over het amerikaanse ziektekostensysteem
- al onze ervaringen met ziektekosten
- het beperkte verschil tussen 'n debit card en 'n credit card
Geen opmerkingen:
Een reactie posten