zondag 19 februari 2012

Betrouwbare verhuizer zoeken


  • Er is een verschil tussen verhuisbedrijven en tussenpersonen ('mover brokers'). Bij een broker weet je niet welk bedrijf ('subcontractor') je verhuizing uiteindelijk gaat verzorgen. Misschien regelt de broker wel verschillende subcontractors: eentje die tot halverwege rijdt, een andere die de boel vervolgens verder rijdt. Het liefst heb je dat alles door één bedrijf wordt verzorgd. Als er dan problemen zijn, weet je tenminste waar je terecht kunt.

  • Vraag collega's en vrienden naar goede ervaringen, lees reviews op internet, bezoek de websites van de verhuizers.

  • Wees voorzichtig met online offertes zonder dat iemand langs komt om een inschatting te maken. Meestal komen ze met een bijzonder aantrekkelijk aanbod, met extra kosten als je eenmaal akkoord bent gegaan (extra verpakkingsmateriaal, extra brandstof, extra kosten voor elke trap die gelopen moet worden...). Heel vervelend als je spullen al onderweg zijn en je ze pas afgeleverd krijgt als je de meerkosten hebt betaald.
  • Sla verhuizers over die geen adres op hun website hebben staan of het niet willen geven als je belt. Ook als je een bandje te horen krijgt waar niet expliciet de bedrijfsnaam wordt genoemd maar alleen algemene bewoordingen ("You have reached the voicemail of our moving company..."), wees dan voorzichtig.

  • Kun je op de website niets vinden over de verzekering van je spullen: zoek verder! Ook als ze stellen dat alle spullen volledig zijn gedekt door hun verzekering, niet geloven.

  • Verhuisbedrijven en brokers moeten een (US)DOT-nummer hebben. Dit nummer staat meestal op de website vermeld en zal op alle papieren (offerte, contract, paklijst) staan. Het geeft aan dat de verhuizer/broker een licensie van de Department of Transport heeft, de landelijke overheid dus. Veel verhuizers hebben ook een MC- of MX-nummer, een restant van een oud -in 1995 uitgefaseerd- controlesysteem voor verhuizers. Ze gebruiken het nummer nog steeds om aan te geven dat ze al lang bestaan (en daaruit zou je kunnen afleiden dat ze dus betrouwbaar zijn).

    Controleer het DOT-nummer bij SAFER, een elektronisch systeem van de Department of Transportation. Je ziet dan of de verhuizer alleen binnen een staat of ook naar andere staten mag verhuizen. De soort lading staat ook vermeld, bijvoorbeeld alleen 'household goods' of ook 'motor vehicles' (handig als je een auto meeneemt maar niet zelf wilt rijden). Verder kun je de veiligheidsscore zien. Een broker herken je aan de aanduiding 'household goods broker'.

  • Nog een plek waar je zou kunnen kijken: bij Better Business Bureau kun je opvragen hoeveel klachten daar zijn binnengekomen voor het bedrijf en hoeveel er zijn opgelost. Veel verhuizers zijn BBB-geaccrediteerd, maar ook van bedrijven die niet zijn aangesloten kun je bij BBB de score opvragen. A+ is erg goed, F is het slechtst.

  • De website Protect Your Move van de US Department of Transportation biedt tips om de fraudeurs te vermijden.

Kies twee of drie verhuisbedrijven om een offerte te vragen.

Toch liever zelf verhuizen?
Je kunt een verhuiswagen huren bij bijvoorbeeld U-Haul. Je hebt geen speciaal rijbewijs nodig voor deze wagens. Bij interstate verhuizingen: vraag na of je de staat uit mag met de verhuiswagen en of je de wagen op eindbestemming kunt inleveren.

Handig, je kunt ook een deel van de verhuizing uitbesteden: via de website van U-Haul of via Movinghelp.com kun je mensen inhuren voor in-/uitpakken, in-/uitladen, schoonmaken (weet niet wat dat precies inhoudt, ik vermoed het opruimen van de dozen en bubbelplastic) en het rijden van de verhuiswagen.

Zie ook:
Ons interstate-verhuisverhaal

2 opmerkingen:

D zei

Ik vind het zelf het idee van www.pods.com wel aardig. Ze zetten een container bij je huis neer, die loop je vol. Iemand komt nadat je belt hem ophalen, verzegelen/op slot. en neemt hem mee. je gaat naar je nieuwe huis en op afgesproken datum staat de pod daar weer, wordt zegel verbroken en je kan weer uitpakken.
Nog nooit gebruikt maar leek me leuk om te vermelden.

Frank zei

Hoi D,

Dat is zeker 'n aardig idee. Ik kan me voorstellen dat 't 'n stuk scheelt in de kosten, zonder dat je gelijk zelf met de U-haul truck aan de haal hoeft.

Het struikelblok voor ons blijft die veel te zware/grote eetkamertafel. Misschien moeten we toch maar 'ns wat kleiners overwegen...