donderdag 31 mei 2012

Charles


Wandeling vanaf de MIT-campus in Cambridge over de Harvardbrug en dan langs de oever van de Charlesrivier richting Beacon Hill.

maandag 28 mei 2012

Memorial Day Weekend


Deze 33.000 vlaggetjes in Boston Common zijn ter nagedachtenis van alle gevallen 'service members' uit Massachusetts sinds de Burgeroorlog (1861-1865). Van het bijbehorende informatiebordje: "Memorial Day isn't just another holiday." Memorial Day luidt onofficieel het vakantieseizoen in.

donderdag 24 mei 2012

Wicked!

Nee, ik heb 't niet over de musical Wicked, maar over het woord wicked dat je in de regio Boston hoort. Het betekent zoveel als 'heel erg', zoals op het t-shirt hieronder 'heel erg snelle hardloper' (denk Boston Marathon).


De 'r' aan het eind van een woord spreken ze meestal niet uit, vandaar 'runnah'.

Wicked komt van het Oud-Engelse wicca (=tovenaar, heks) en betekent 'goddeloos' of 'verderfelijk'. Waarschijnlijk zijn ze hier in de regio zo gehecht aan dit woord vanwege de heksengeschiedenis van het stadje Salem MA, net ten noorden van Boston. Daar zijn in 1692 24 mensen als heks ter dood veroordeeld. Door de jaren heen heeft wicked z'n positieve bijbetekenis gekregen.

Wicked pissah
Wicked heb ik inmiddels al regelmatig gehoord en soms zeg ik 't, voor de grap. Het schijnt dat 't vaak voorkomt in combinatie met pissa(h): "That car is wicked pissah!" (Die auto is vetcool/keigaaf!). Ik ben het nog niet tegengekomen. By the by, in het voorbeeldzinnetje wordt de 'r' van 'car' wel uitgesproken, omdat het volgende woord begint met een klinker.

Ook pissah is eigenlijk in eerste instantie een negatief geladen woord. Het Oud-Engelse pisser betekent 'erg vervelend' of 'erg pijnlijk'. De '-er' op het eind wordt weer lui uitgesproken. Door veelvuldig gebruik van dit soort woorden in slang (groepstaal) kan het woord precies het omgekeerde gaan betekenen.

dinsdag 22 mei 2012

Nieuw bos ontdekt


Twintig minuten rijden bij ons vandaan ligt Lynn Woods. Meestal wandelen we in de Fells, maar soms willen we eens wat anders ;) We mochten aansluiten bij een wandelclub, allemaal heel serieus aangekleed. Komen wij aan in onze spijkerbroek ;) Het was een leuke wandeling, maar we vinden de Fells mooier. Meer rotspartijen en op dit moment ook meer -en andere- wilde bloemen in bloei.

zondag 20 mei 2012

Boston, mijn staadsjie

Bostoniaans? Ja dat bestaat. Het dialect dat je in Boston en rond (vooral naar het noordoosten) hoort, is raar. Ik had in het begin echt moeite om te verstaan wat ze nou zeggen. Zoals de kabelmannen die onze glasvezelverbinding aanlegden in huis toen we net uit Californië waren aangekomen. Ik moest wel drie keer vragen of ze het konden herhalen, heel genant... Gelukkig was Frank er ook bij en hij kon ze iets beter volgen. Begonnen de heren me in de maling te nemen, omdat ik ze toch niet snapte. Ook dat nog... Overigens was dat een verademing, dat ze aan de oostkust meer van die plaagsteekjes durven uit te delen. In Californië had ik altijd het gevoel dat iedereen altijd uiterst beleefd bleef, want je zou maar iets verkeerd zeggen en dan een rechtzaak aan je broek krijgen of zo.

Het Uteregs van de oostkust
Het dialect heeft wel iets vertrouwds, het doet me aan 't Utrechts denken. Ik heb Utrecht jaren 'mijn staadsjie' mogen noemen. Zowel in Boston als in Utrecht rekken ze de 'a'-klank op. Een Utrechtse 'man' is een 'maan' en denk maar aan een 'aachtelijke daakhoas'. In het Bostoniaans laten ze dan ook nog eens de 'r' aan het einde van een woord weg. 'Car' klinkt dan ook zoiets als 'caah', 'park' klinkt meer als 'paahk'.


Virgin Atlantic gebruikte vorig jaar het niet-uitspreken van de 'r' in hun reclame. 'R & R' staat trouwens voor Rest & Relaxation ('Recuperation' of 'Recreation' zie je ook wel). Aaahhh... lijkt me best lekker zo'n bed tijdens een 'red eye' (nachtvlucht).

Sommige plaatsnamen spreken ze anders uit dan ze geschreven worden. Als je 'Pieb-die' hoort, dan hebben ze het over Peabody. Sturen ze je naar 'Woebin', rijd dan naar Woburn en 'Wisstah' is Worcester. Dat ze ook nog eens andere woorden gebruiken, daar vertel ik een volgende keer over.

donderdag 17 mei 2012

Welcome to the United States


We hebben onze green cards! We mogen nu 10 jaar in de VS wonen en werken, zonder visumgedoe.

In de envelop met de groene kaart zat ook een foldertje met een link naar de online Guide for New Immigrants. Deze is ook handig voor expats en andere Nederlanders die net in de VS werken. Ook de website Welcome to USA biedt de nodige informatie.

dinsdag 15 mei 2012

Damessloffen


Deze orchidee heet 'Pink Lady Slipper' (Cypripedium Acaule). Ze is familie van het Europese Vrouwenschoentje of Venusschoentje (Cypripedium calceolus). We kwamen een aantal Pink Lady Slippers tegen tijdens onze laatste wandeltocht.

zondag 13 mei 2012

Bakermat van Amerikaanse staalindustrie

Gisteren hebben we één van de 'Historic Sites' bij ons in de buurt bezocht: de Saugus Iron Works. Ik was al vaak langs het bewegwijzeringsbordje langs de US-1 gereden, maar dacht altijd dat het een soort oninteressant fabrieksgebeuren zou zijn. Todat ik er iets over las in het lokale AAA-krantje. Eind vorig jaar ben ik er met een vriendin wezen kijken en we waren verbaasd wat we zagen: een gereconstrueerde hoogoven en ijzergieterij uit 1646. Helaas hadden we toen geen tijd voor de rondleiding, we hadden een afspraak bij de spa voor een schoonheidsbehandeling. Kwestie van prioriteiten stellen, he...


De smederij ('forge') met daarachter de walsmolen ('rolling and splitting mill'), gezien vanaf de bovenkant van de hoogoven ('blast furnace'). In de splijtmolen werden de stalen pinnen 'gesneden'. Deze werden vervolgens verkocht aan bijvoorbeeld boeren die er dan zelf spijkers van maakten.

Deze keer hadden Frank en ik alle tijd voor een rondleiding met een ranger. Ze vertelde dat deze staalfabriek is gebouwd, omdat de kolonisten zelfvoorzienend wilden zijn. Bovendien was het importeren van staal uit Engeland erg duur. Op een gegeven moment werden de rollen zelfs omgedraaid en exporteerden de kolonisten staal naar Engeland, omdat daar de grondstoffen op raakten.

Juiste plek
De eerste ijzergieterij die in 1642 was gestart in Braintree leverde niet genoeg op. In Saugus vonden ze een betere locatie aan de mond van de Saugus River. Deze rivier stelt niet zo heel veel voor, maar door het verval en indammen kon er veel meer waterkracht gegenereerd worden dan in Braintree.


Hier zie je het hoogteverschil dat nodig is om het water met genoeg kracht in de raderen te laten lopen.


De stalen balken, staven en potten werden bij vloed via zee naar Boston gevaren.

Door mismanagement kon de ijzergieterij 22 jaar later de deuren sluiten. De monopoliepositie van de Saugus Iron Works kwam daarmee te vervallen en de werkeloze ijzergieters en -smeders verspreidden zich over New England en begonnen hun eigen gieterijen. Zie daar het begin van de Amerikaanse staalindustrie.

In werking
Het leuke van deze rondleiding was dat de ranger een aantal machines aan 't werk zette. Deze megablaasbalg van de hoogoven ('blast furnace') bijvoorbeeld, die aangedreven werd door een groot waterrad:


Het blijft ons verbazen dat je veel van dit soort cultuurhistorische plekken voor een habbekrats of zelfs gratis kunt bezoeken. Ook de Saugus Iron Works zijn gratis te bezichtigen en parkeren is ook gratis.

vrijdag 4 mei 2012

Opnieuw kiezen vanuit het buitenland

In 2010 hebben we al gestemd vanuit de VS, dit jaar mogen we weer onze verre stem uitbrengen voor de Tweede Kamer! Als je in het buitenland woont, moet je je voor elke verkiezing laten registreren als kiezer bij de gemeente Den Haag. Dat doe je door het D3-1 formulier af te drukken, in te vullen en deze met een kopie van een bewijs van je Nederlanderschap op te sturen vóór 1 augustus 2012. Dit formulier gebruik je ook als je iemand in Nederland wilt machtigen om namens jou te stemmen. Lees hieronder wat het Bureau Verkiezingen me zojuist e-mailde (erg netjes!):

Zo werkt het:
Als u wilt stemmen, vult u het registratieformulier helemaal in. U vindt het formulier op onze website www.denhaag.nl/verkiezingen;....

U ondertekent het formulier zelf;

U stuurt het formulier zo snel mogelijk op met een kopie van uw bewijs van Nederlanderschap (over het algemeen een kopie van uw paspoort). U kunt de documenten per post sturen aan:

Gemeente Den Haag
Verkiezingen KBN
Postbus 12620
2500 DL Den Haag
Nederland

[....]

Let op bij machtigen
Als u iemand in Nederland machtigt om voor u te gaan stemmen, stuurt u het formulier na ondertekening met de kopie van het bewijs van Nederlanderschap eerst naar uw gemachtigde. Die ondertekent het formulier ook en stuurt het met de kopie van uw bewijs van Nederlanderschap door naar het bovengenoemde postadres [....]


Meer informatie
Wilt u meer informatie over de verkiezing voor de leden van de Tweede Kamer, bezoek dan de website: www.denhaag.nl/verkiezingen of www.kiesraad.nl