Deze week is het 200 jaar geleden dat er hier in de buurt flink is gevochten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Deze gevechten gingen vooraf aan de grote slag bij Gettysburg, Pennsylvania (1-3 juli 1863). Dat ligt hier 1,5 uur rijden vandaan.
Noord tegen Zuid
De Verenigde Staten bestonden in die tijd uit 34 staten. De rest was nog territoriaal gebied. Toen Abraham Lincoln in 1861 president van de Verenigde Staten werd, scheidden 11 staten zich af. Eén van Lincolns speerpunten was namelijk het afschaffen van de slavernij en dat wilden deze zuidelijke staten met al hun goedlopende plantages duidelijk niet.
De staten die zich achter de regering (Union) schaarden, heetten de 'Unionists'. De afgescheiden staten waren de 'Confederates'.
De Amerikaanse Burgeroorlog was één van de eerste industriële oorlogen. Spoorwegen en stoomboten werden gebruikt om materiaal en soldaten te verplaatsen, de telegraaf om berichten te verzenden, massaproductie van wapens. De kanonnen en geweren waren ook verbeterd, waardoor er sneller, gerichter en verder geschoten kon worden dan met musketten.
Vorig jaar september hebben we 't Gettysburg National Military Park bezocht, indrukwekkend. De slag bij Gettysburg in 1863 was het omkeerpunt in de oorlog. Het duurde alleen nog twee jaar voordat het echt voorbij was.
Soldaat spelen
Ik had gelezen dat er re-enactments in de buurt zouden zijn, ter nagedachtenis van de gevechten die hier rond 21 juni 1863 hebben plaatsgevonden. Ik dacht direct aan hoe mooi ze elk jaar in Massachusetts de slag bij Lexington naspelen. Dat wilde ik ook weleens zien uit een ander periode. Er waren een stuk minder acteurs dan ik verwachtte, maar ze waren niet minder enthousiast.
Het leger van de regering (Federal or Union Army) droeg donkerblauwe jassen en lichtblauwe broeken. De Confederates droegen overwegend grijs, maar op den duur droeg men ook wat er maar voorhanden was.
De cavalerie. De mannen konden mooi vertellen over hun uniform en uitrusting, de paarden, hoe ze in het leger beland waren, wie ze achter hebben moeten laten enzovoort.
dinsdag 18 juni 2013
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten