zondag 7 september 2014

Bier brouwen bij Kettles & Grains in Leesburg, VA

Manon is gek op Living Social en dat soort coupon-sites. Niet zozeer vanwege de korting die ze geven, maar vooral omdat je er vaak aanbiedingen tegenkomt voor dingen die je normaal niet zou bedenken. Zo kwam ze 'n tijdje gelden 'n aanbieding tegen om zelfs je eigen bier te brouwen bij 'n winkel/brouwerij hier in de buurt. Leuk! Dus doen!

Fase 1: brouwen


Drie weken geleden hebben we de eerste fase doorlopen: het brouwen van bier in 'n ketel. Na het kiezen van 'n recept (wij kozen voor 'n IPA), begin je met het afwegen van de granen.



Voor onze IPA hadden we drie verschillende granen nodig, in totaal zo'n 8 ons. Na het afwegen van de granen, haal je ze door 'n "molen" heen. Dit zorgt dat de graankorrels gekneusd worden, zodat ze hun smaak beter loslaten.


De graankorrels gaan dan in 'n soort mega-theezak en worden in de ketel met heet water gehangen.

Dit mengsel laat je 'n half uurtje trekken, terwijl je af en toe voorzichtig roert. Het water begint nu langzaam 'n licht kleurtje te krijgen en het begin 'n beetje "bierig" te ruiken. Maar het is allemaal nog wel erg licht en flauw, dus er moet vast nog wat gebeuren.

Aha... het blaadje zegt dat we nu de "LME" moeten toevoegen. LME staat voor Liquid Malt Extract, een soort dikke moutstroop die in 'n plastic vat klaarstond.

Als je het proeft is LME 'n beetje 'n zoetige, weeïge stroop. Van die LME-stroop doe je 4.5 kilo van in het bier-water, waarna het resultaat er al 'n stuk meer als bier begint uit te zien. Ik vond het 'n beetje als valsspelen: alsof je oplosbier koopt. Maar het proces om van gerst mout te maken is niet zozeer moeilijk, maar nogal tijdrovend. Het schijnt vrij normaal te zijn dat biermakers hun mout op deze manier (of zelfs helemaal gedroogd) toevoegen.

Nu haal je de theezak met granen uit het bier. Het schijnt nog prima bruikbaar te zijn als bijvoorbeeld veevoer, maar wij hebben het toch maar weggegooid. Nu moet het bierwater drie kwartier koken.

De ketels bij Kettles & Grains zijn allemaal aangesloten op 'n stoompijp, dus worden zonder poespas aan de kook gebracht. Het enige wat wij hoefden te doen was af en toe even roeren. Doe wel voorzichtig, want kokend bier is best heet.



Na het koken is het tijd om de hoppen toe te voegen. Hop is 'n subfamilie van de hennep-planten... aha, zo leer ik nog 'ns wat. Je kunt de hop als blaadjes kopen, maar voor ons bier gebruikten we samengeperste hop. Het ziet er 'n beetje uit als konijnenvoer, maar het ruikt meer als... andere hennep-producten. De hop werd van origine aan bier toegevoegd als conserveringsmiddel. Maar tegenwoordig gebeurt het vooral voor de smaak. Wij hadden vier verschillende soorten hop, die we met kleine tussenpozen aan het bier hebben toegevoegd.



Het bier-water is intussen omgetoverd in wort en begint er echt als bier uit te zien. Het wordt nu met 'n ingenieus pijpensysteem door 'n koeler heengeleid en vervolgens op 'n temperatuur van ongeveer 25 graden in 'n plastic emmer gestort.

Dit is de laatste fase, voordat het bier gaat gisten. Dus er moeten nog even wat dingen gebeuren.

Allereerst wordt er 'n "hoe heet zo'n ding" gevuld met de wort en daarin wordt 'n dobber gestopt. Hoe dikker het bier, hoe meer suiker er inzit en hoe minder ver de dobber naar beneden zakt. Deze nulmeting wordt later gebruikt om het alcoholpercentage te bepalen.



Nu wordt ook het laatste ingrediënt van de dag toegevoegd: het gist. Gist is het magische ingrediënt dat de suikers uit het LME-mengsel om zal zetten in alcohol. Het is belangrijk dat dit in 'n afgesloten vat gebeurt, zodat niks het proces verstoord. Omdat er tijdens het gisten gas vrijkomt, zit er op het vat 'n waterslot (in het Engels: air lock). Daardoor kan het gas wel naar buiten, maar er kan niks van buiten naar binnen.



Het vat wordt nu twee weken lang donker opgeslagen. In die tijd wordt het leeuwendeel van de suikers omgezet in alcohol en wordt het wort bier.

--- time passes ---

Fase 2: tappen



Toen we vandaag terugkwamen, stond alles al klaar voor onze tweede ronde. De medewerkers van Kettles & Grains hadden ons biervat tevoorschijn gehaald en 'n nieuwe suikermeting gedaan. Door de hoeveelheid suiker in het bier voor en na het gisten met elkaar te vergelijken, weten ze hoeveel suiker er is verdwenen. En aangezien het vat hermetisch afgesloten was, kan die suiker dus alleen maar zijn omgezet in alcohol. Zo bepaalden ze dat onze IPA op 'n mooie 6.1% alcohol uit was gekomen.

Net na deze meting hebben ze nog 'n klein beetje verse suiker toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het bier in het flesje nog 'n beetje nagist.

Tijd om te tappen

Het vat heeft 'n mooi tapkraantje, waaraan met wat verlengstukken 'n tap-uiteinde werd gezet. Je drukt dit uiteinde in je lege bierflesje tegen de bodem, en het bier stroomt geleidelijk in je flesje.



Vervolgens zet je met 'n vervaarlijk uitziend apparaat 'n kroonkurk op het flesje. Daarmee is het flesje ook hermetisch afgesloten en kan het bier nagisten.



Bij elkaar kwamen er ruim 50 flesjes uit het vat zetten. We hebben het bier ook nog even geproefd en het was prima herkenbaar als 'n IPA. Het was nog 'n beetje flauwtjes, maar dat probleem schijnt nu in het flesje opgelost te worden.



--- more patience is needed ---

Fase 3: drinken



Nu moeten we nog minstens twee weken wachten, omdat ons bier in de flesjes koolzuur aan het opbouwen is (door dat laatste beetje suiker dat is toegevoegd). Daarna kan het bier de koelkast in om op drinktemperatuur te komen. Je kunt het ook buiten de koelkast laten liggen, om nog wat meer smaak op te bouwen. Tussen de vier weken en vier maanden is deze IPA op z'n best. Volgens de man van Kettles & Grains dan; wij gaan het zelf wel bepalen. Alhoewel ik betwijfel of er over vier maanden nog iets te proeven valt.

Overzicht

Prijs$69 (normaal $125) + $22 voor de flesjes
Hoeveelheid bier5 gallon = 50 flesjes
Tijd tussen brouwen en drinken4 weken

Zie ook

Geen opmerkingen: