zondag 15 februari 2015

Kentucky, Indiana en Indianapolis

Terwijl onze vrienden in New England (de noord-oostelijke/rechterbovenhoek van de VS) en de Mid-Atlantic (DC, Virginia, Maryland en zo) zich door de sneeuwstormen Neptune en Octavia slaan, begonnen wij de dag met 'n behagelijke temperatuur van 10 graden... Fahrenheit. In Celsius is dat zo'n -11 graden, flink fris dus. Maar toch het leek minder koud dan gisteravond, vooral omdat de wind was gaan liggen en er in Kentucky sinds de vorige avond geen sneeuw meer was gevallen. In New England heeft het vandaag flink doorgesneeuwd en was de gevoeltemperatuur (door de wind) soms wel -30 Celsius. Brrr....

Maar zoals gezegd: onze tocht was wat makkelijker. Vandaag ging onze reis vanuit het meest oostelijke punt van Kentucky naar Indianapolis in de staat (je raadt het al) Indiana. We hebben een beetje 'n omweg genomen om de kans op ellende (in geval van sneeuw) te beperken.


Kentucky

Vanuit Ashland namen we de I-64 naar het westen, tot aan Louisville. 'n Afstand van zo'n 120 mijl/190 kilometer. Ik heb het even opgezocht voor Ine: Kentucky is zo'n 2.5 keer groter dan Nederland en heeft 'n kleine 4.5 miljoen inwoners (volgens 'n inschatting van 2014). De grootste stad is Lousiville, maar de hoofdstad is Frankfort. Ze zijn in deze regio gek op dat soort Europese plaatsnamen, want we kwamen vandaag ook Versailles en Paris tegen.


Kentucky is 'n landschap vol rollende heuvels. In het oosten (waar onze rit begon) zijn de heuvels nog wat hoger en grilliger. Maar naarmate je verder naar het westen (Louisville) rijdt, wordt het landschap glooiender. Het was mooi om te zien dat ook steeds de kleur van de bergsteen leek te veranderen. Dat is het makkelijkst te zien in de stukken uitgehouwen rotswand waartussen de snelwegen zich doorslingeren.

Bij Louisville namen we vandaag de I-75 naar het noorden, Indiana in.

Indiana

Indiana is ietsje kleiner dan Kentucky, maar nog altijd 'n repectabele 2.3 keer groter dan Nederland. De staat heeft 6.6 miljoen inwoners, dus is wat dichter bevolkt dan Kentucky. Maar Indiana is nog altijd zes keer minder dichtbevolkt dan Nederland. En dat is goed te merken als je er doorheen rijdt.


Waar we in Kentucky veel (kleine) kuddes koeien zagen die op de heuvels liepen te grazen, zijn het in Indiana vooral de enorme graanvelden die de aandacht trekken. Daarnaast heeft Indiana veel auto- en staalindustrie.

Inwoners van Indiana worden ook wel Hoosiers genoemd, naar Hoosier Hill (het hoogste punt in de staat). Ik begreep net toen we door Indianapolis al niet waarom ik dat woord overal zag staan. Maar gelukkig biedt Wikipedia uitkomst.

Indianapolis

Indianapolis is de hoofdstad van de staat Indiana. Groningepolis, Utrechtopia... nee, dat klinkt toch niet helemaal hetzelfde.


Als je als Nederlander de naam Indianapolis kent, zal dat vaak zijn vanwege de Indianapolis 500: de autorace die hier jaarlijks wordt verreden. De race wordt eind mei gehouden in 'n stadion in 'n buitenwijk van de stad. In dat stadion passen minstend 250 duizend toeschouwers. De deelnemers rijden 200 rondjes over 'n ovale baan van 2.5 mijl: in totaal dus 500 mijl. Dat rondjes-rijden blijft 'n typisch Amerikaanse sport, maar dankzij de overwinningen van Arie Luijendijk in 1990 en 1997 staat de Indy 500 ook in Nederland 'n beetje op de kaart.

In het centrum van Indianapolis staat het fantastisch mooie Lucas-Oil-stadion, waar het American-Footbal-team de Indiana Colts speelt. Helaas was er geen wedstrijd op de dag dat wij er waren. En eerlijk gezegd was het 'n beetje te koud om zonder die aanleiding 'n rondje om het stadion te lopen. Maar het zag er wel erg mooi uit.


1 opmerking:

Margie zei

Met interesse volgen we jullie. Leuke weetjes.
In tijdzone verschillen we nog steeds 6 uur.